Friday, April 3, 2009

Missa inte

Mässan har vunnit på de bredare gångarna och helhetsintrycket är att årets Antikmässa ser mycket snygg ut. Kanske hade jag inte valt de lila gångmattorna. Det är inte lätt för utställarna att matcha den färgen!

Missa inte ett besök i Galleri Donners monter. Arthur Aminoff, som är innehavaren och bosatt i Helsingfors har en enastående fin samling av klassiska antikviteter och fint silver. I montern hänger bland annat en rysk bronsampel från 1820. Den har gnistrande kvalitet och såldes snabbt. Arthur berättade med ett muntert leende att det var en av hans kunder från Finland, som reste över till Stockholm för att köpa den! Priset 750 000 kronor är mycket pengar, men allting ska ju ses i relation till sitt sammanhang. Hade denna ampel funnits hos en av de internationella handlarna i Maastricht, så hade priset varit väsentligt högre.

Igår var drottningen på antikmässan och ägnade mycket tid åt just Galleri Donners monter.

Med en helt annan inriktning har Jan-Erik Öhgren många charmiga saker som en stor fattigmanskrona, ett vargspjut och en helt underbar gråmålad fotpall i rokoko med läderklädsel. Knutssons från Vänersborg har en mycket fin samling ljusstakar och konstföremål med spännnade brytning mellan 1500-tal och nutid. Åmells kassaskåpsliknande monter ska man inte avskräckas av. Den är värd ett besök. Och så måste man promenera hela vägen ned till de bästa fiskevattnena med Stephan Olssons osannoloika samling av bra-att-ha-grejor.

No comments: