Thursday, April 2, 2009

Gästbloggare Winston Håkansson - Idag börjar antikmässan på riktigt


Idag börjar Stockholms Antikmässa på riktigt. På torsdagen är det alltid de riktiga entusiasterna och sakletarna som stormar in när portarna öppnar kl 12.00.

För mig började mässan kl halv sex imorse, när Sveriges Radio ringde och gjorde en intervju om vilka trender som gäller på mässan! Det ska jag hålla föredrag om på lördag kl 15.00 här på antikmässan. Men jag kan väl säga redan nu att det är blandat som gäller. Det är slut med barockhall och gustavianskt i salongen.

Idag satsar man hellre på några väl utvalda föremål, som en vacker ljuskrona i köket, en målning av en samtida konstnär, tuffa textilier och lampor. Vad jag tror är väldigt undervärderat är möbler från 1800-talet. De betraktas som torrsopor av en del antikhandlare, som nu hellre ägnar sig åt modern design, dansk teak och Swedish Grace. Men nu stundar lågkonjunktur. De glättiga nissarna kommer att få svårare att sälja högpolerade nytillverkade möbler.

När konjunkturen vänder ned, börjar människor tänka återanvändning. Då brukar allmoge få en nytändning. Till slut kommer de där brunmurriga, men charmiga, björkstolarna fram ur logen. De visar sig ju vara riktigt bra, efter en putsning!

I övrigt är det väldigt roligt att gå runt på mässan och leta efter sina favoriter. Kinesiskt porslin kan bli ett nytt köptillfälle, nu när Kina har en paus i tillväxten. Priserna har dalat kraftigt. Få se om det märks på mässan. För det gör det på auktionerna!

Vi hörs.

Winston

No comments: