Thursday, February 18, 2010

Trendspaning med Antikvärlden


Av gästbloggare Erika Funke, chefredaktör Antikvärlden

På tidningen Antikvärlden ägnar vi 51 veckor om året åt att bevaka en mångfacetterad bransch, fylld av högt och lågt, antikt och modernt, utspritt över hela vårt land. Den 52:a veckan däremot, närmare bestämt just nu, så krymper hela vårt bevakningsområde ihop till en mer hanterbar yta: Antikmässan i Älvsjö. Vad gör vi då? Jo, vi laddar upp med en massiv redaktionell bevakning och spinner fram stora och små reportage på flera olika teman. I år har vi sju skribenter och fyra fotografer på plats och gör sammanlagt 8 jobb. Antikmässan är en fantastiskt rolig och stimulerande plats att arbeta på!

Själv har jag ägnat gårdagen åt att vaska fram trender i sällskap med två stensäkra ciceroner: antikhandlaren Tony Andersson och Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet. Exakt vad vi hittade presenterar vi i nästa nummer av Antikvärlden, men här kommer några smakprov.

Bye, bye shabby chic! Den vitskavda shabby chic-trenden regerar visserligen fortfarande på bloggar, i butiker och inredningstidningar, men nu måste det väl ändå vara dags för något annat. Ett bra och betydligt tuffare alternativ är den råa industritrenden, som börjar hitta sin plats hos den svenska publiken. Danska firman K & Co är ett bra exempel, med sina franska, råa Tolixstolar från 1930-40-talet och de franska Jielde-lamporna från 50-talet. Danskarna har länge köpt det här, men nu börjar även vi svenskar sukta efter industrikänsla. När K & Co försökte sälja Tolixstolar i Sverige för fyra år sedan hände ingenting, men nu går stolarna som smör!

Vintage! Ett område som är omöjligt att gå förbi på årets mässa, där Sveriges bästa vintagehandlare är på plats och vintagedrottningen Carita Järvinen ägnas en stor utställning. Vi tog med oss sångerskan Irma Schultz till mässan och gjorde några härliga vintagebilder. Hatten hon bär på bilden kommer från Lisa Larsson.

Glasvaser, ”cognacskupor” eller vad vi nu ska kalla dem, tillverkade vid svenska glasbruk i mitten av 1900-talet, är populära idag. Vi hittade flera hos À la carte-Christina Sundquist, som berättade att de var tänkta som vaser från början. Tony Andersson stoppar hellre värmeljus i sina, och Lotta Ahlvar kom ihåg hur kuporna fylldes med pastelliga bomullsbollar när hon var liten.

Vi hörs igen på lördag! Då ska jag berätta allt om hur det gick på fredagens galamiddag och prisutdelningen av The Collectors Awards!

No comments: