Saturday, February 20, 2010

Djuriskt och himmelskt.


Av gästbloggare Lotta Ahlvar, vd Svenska Moderådet


Vi på Moderådet konstaterade glatt att det verkar finnas ovanligt många både djur och putti (änglar) representerade på årets upplaga av antikmässan. Eller har det alltid varit så? Men i år var vi extra mottagliga för dessa dekorativa objekt som finns i alla prisklasser och genre. I vår utställning Paris Järvsö som handlar om Carita Järvinen, där Yves Saint Laurent kläder från sextio- och sjuttiotal möter Järvsöskåp från 1800-talet, har vi inte mindre än 3 putti, en katt (i gjutjärn), ugglor (på en jugendarmatur) och en träsnidad getabock i form av en vägghängd jakttrofé.


Förgylld putto på silvermoln, i utställningens del som heter Salle de bains, han som ser ut som stålmannen i vissa vinklar.

Svarta katten får symbolisera Caritas egen Järvsökatt Findus, återfinns i Handelsbodens del av utställningen.Ugglor och getabock, utlånade av Christer Andersson Järvsö. Christer, stort tack för din hjälp och för att vi fick låna så många vackra saker av dig.Dessa musicerande putti kunde jag inte motstå att köpa. Kommer att få sin plats i sovrummet på landet. Inte heller det magnifika fotografiet från 1965 av en getabock, signerat av den kände fotografen Per Forsell, kunde jag stå emot att köpa. Geten kommer att få sitta på väggen i lägenheten i Vasastan, kanske bredvid Wanda Wultz surrealistiska självporträtt som katt från 1932.

Totalt djuriskt!

No comments: