
Av olika anledningar tycker jag att jag alltid måste förklara mig i bloggsammanhang: jag är inte en typisk bloggare eftersom jag skriver alldeles för långa inlägg. Och nu när jag är gäst på Antikmässan kommer jag också att ha svårt att vara kortfattad. För mig är nämligen Antikmässan en av de mest ”moderna” mässorna, hur motsägelsefullt det än kan låta. Och det måste jag förklara.
Det här att ”blanda gammalt med nytt” är ju en trend i tiden, som också är en väsentlig del av de inredningar vi visar i ELLE Interiör, där jag arbetar. För många innebär det att blanda arvegods med nya designmöbler och -prylar. För andra innebär det att köpa ”gamla” möbler och prylar och mixa dem med nutida, ny design oavsett om den kommer från Ikea eller Nordiska Galleriet eller Asplund. Jag menar: numera mår Myran-stolar från 50-talet bra ihop med omklädda stilmöbler från säg 1800-talet. Det där har också årets antikmässa gjort till affärsidé, med temat ”kärleksfulla föreningar”. Som en av de klassiska antikhandlarna så klokt sa på pressvisningen: det är just precis de kärleksfulla föreningarna mellan gammalt och relativt nytt som är deras gebit.
En annan väsentlig del av dessa kärleksfulla föreningar är att gamla möbler hittar nya köpare – och det är kanske just i det sammanhanget som Antikmässan förefaller modern: det handlar rentav om ”recycling” och ekologi – skogen blir inte störd eller skövlad av att gamla träbord, som alla fantastiska och högst funktionella gamla slagbord, fyndas i antikaffärer (och för all del på loppmarknader) och hamnar i nya unga matsalar, tillsammans med de allerstädes närvarande Myran-stolarna. Att den typen av återbruk faktiskt är trendig mår exempelvis min värld bra av: det skapar nya inspirerande uttryck som både inredningsmagasin och antikaffärer får ut någonting av. Framför allt uppmuntrar det till att inreda personligt och egensinnigt med sådant man är ensam om – och tycker om.
Men nu vill ni förstås se vad jag fick ut av Antikmässan, och vad jag hittade som är både trendigt och användbart och inspirerande. Mitt första ”fynd” kommer från butiken Det franska testamentet (C09:64). Vilket underbart lagom slitet matsalsbord är inte detta!
Jag skulle mycket väl kunna säga att jag har ett utmärkt förhållande till antikviteter, så där i allmänhet: jag kommer från en familj som med sisådär 700 år gamla anor och är uppvuxen med arvegods. Det är kanske därför jag är så förtjust i samtida design, och alldeles särskilt funkis – den där 20–40-talsstilen som nu rubriceras som ”moderna antikviteter”. Jag älskar funkisstolar därför att de fungerar: ett fint exemplar hittade jag i en läderklädd stålrörsstol hos Rikard Jacobson (C05:71). För övrigt är det just den här typen av möbler som fortfarande KAN fyndas på Antikmässan, trots att de betingar HÖGA priser på kvalitetsauktionerna – om möbeln ifråga är formgiven av en känd Bauhausarkitekt som Marcel Breuer.
Grannmontern K&Co (C03:71) visade det absolut mest trendiga just nu: industri-looken. Eller trash-de-luxe, som det numera kallas. Mest bestående av anonym, massproducerad icke-design: just nu som mest begärlig om det handlar om rostskadade stålmöbler. Jodå: de fungerar fortfarande på uteserveringar och i trädgårdar. Franska Tholix, som nu firar 70 år, är ”ikonen” i sammanhanget. Mycket riktigt är det deras ”råenkla” stolar som finns i K&Co:s monter. För trendkänsliga avantgardister är det oerhört intressant: det är just precis det här slitna uttrycket som nu är som mest mode i inredningsvärlden. Och man ska veta att man ska blanda det med slicka italienska designmöbler av idag. Alltså en intressant trendspaning att lägga på minnet.
Just här måste jag lägga in ett sidospår: på fredag 19:e februari kl 17.00 kommer Carita Järvinen berätta om sig själv (finlandssvenska som blev modell och sedan gift i Paris) och sitt samlande av kläder. Det är en underbar historia. För mig personligen har den extra krydda i att jag faktiskt känner Carita från den tiden jag och min käre vän Sighsten Herrgård ofta besökte Paris; Carita hjälpte oss att få biljetter till visningarna. Jag blev också rent rörd att se den där YSL-smokingen: jag har själv en likadan, och liksom Carita använder jag den fortfarande. (Det är precis som med en viss typ av möbler: man kan fortsätta leva med dem.)
Hur mode och inredning så ofta korsbefruktar sig både roar och intresserar mig. Så extra roligt att andrahandsbutiken Old Touch’s monter (C02:59) är bland de nominerad till mässans bästa monter. Underbart och helt konsekvent i rött och svart. Visst är det väl dags att göra Carmen trendig?
No comments:
Post a Comment