Saturday, February 20, 2010

The Collectors Awards - Åh vilket party!


Av gästbloggare Erika Funke, chefredaktör Antikvärlden

lördag 20 februari 2010

The Collectors Awards - Åh, vilket party!
Igår kväll yrde snön över Stockholm, men inne på Victory Hotel i Gamla stan var stämningen varm, stimmig och sprakande som ett tomtebloss. 55 av antikbranschens mest välkända och framträdande profiler var på plats för att se när The Collectors Awards delades ut för allra första gången. Vem skulle bli utsedd till årets Antikaffär? Vem skulle bli årets Nydanare? Vem tyckte juryn var årets Samlare? Och vem av de tre nominerade till Bästa monter på Antikmässan skulle få plocka prisstatyetten ur Carl Jan Granqvists hand? De frågorna satte förstås spets på välkomstchampagnen!
Värdar för kalaset var hotell- och samlarfamiljen Bengtsson, som är initiativtagare till priset, och nu delar ut det i samarbete med oss på tidningen Antikvärlden samt Antikmässan. De dukade upp festen i sin allra finaste restaurang, stjärnkrogen Leijontornet, och bjöd på en storartad middag. Mellan rätterna, som bland annat bestod av isländsk hälleflundra, saltkokt havskräfta, hängmörat entrecôtehjärta (magiskt gott!) och cikoriaglass med hasselnötskräm ägde själva prisutdelningen rum, ledd av kvällens pigga konferencier, Peder Lamm. Här pratar han med Erik Pensers dotter, som var på plats för att representera sin pappa. Penser var förstås nominerad till priset Årets Samlare. Dessutom fick vi lyssna på flera bra tal (Claes Moser och Knut Knutson, bland andra) och skratta åt två ståuppkomiker. Johan Wester, bekant från På Spåret och Hipp hipp, var hysteriskt rolig, och Lasse Nielsen gjorde en oförglömlig imitation av en besviken besökare på Antikrundan – i slow motion. Här håller Antikmässans Chicie Lindgren på att skratta ihjäl sig tillsammans med bordsgrannarna Pontus och Sofia Silfverstolpe!
Och vem vann, då? Jo, till att börja med, så gick priset för bästa monter på Antikmässan till Epok Antik från Umeå (monter Co5:11). Välförtjänt! Det var härligt att lyssna på Sonia Nilsson när hon berättade om hur hennes kärlekshistoria till antikviteter inleddes, med svensk funkis. Nu klappar dock hennes hjärta mest för orörd allmoge. Här på bilden skålar hon tillsammans med antikhandlaren Thomas Rehn och Peter Pluntky.

Priset för Årets Antikaffär gick till Alexander Nordling på Nordlings Antik i Stockholm. Ett av Sveriges mest intressanta namn bland unga antikhandlare!


Priset Årets Nydanare gick till Paul Jackson, som enligt juryn var långt före sin tid med att sätta skandinavisk design på världskartan. Årets samlare blev auktionisten och Antikrundan-experten Joakim Bengtsson från Landskrona, som är en eklektisk samlare av allt mer eller mindre smakfullt. Till den allra käraste av alla sina saker utsåg han en liten egenhändigt målad kakelplatta som han gjort som liten.
Så här dagen efter känner jag mig lite trött men mycket upprymd, och väldigt tacksam över att familjen Bengtsson tagit initiativet till det här priset. Antikbranschen, som består av många olika grupperingar, mår bra av att ha en gemensam happening att samlas kring. På festen igår trängdes auktionsfolk med antik-, design- och vintagehandlare, och från TV var både Antikdeckarna och Antikrundan representerad. Bakom det hela står som sagt en hotellkedja med antikinriktning, en antiktidning och en antikmässa. Det är en bra och fruktsam mix.Och viktigast av allt: The Collectors Awards sätter ljuset på alla skickliga antikhandlare runtom i Sverige som lägger ner sin själ i sina jobb. De är värda all uppmuntran!
Här på bilden står Mats Bengtsson från Collectors Hotels, antikexperten Anette Granlund och kvällen prisutdelare, Carl Jan Granqvist.


Därefter några andra glada gäster: Antikrundans Anne Lundberg, och Antikvärldens mässvärdinna Brita Pardon. Till sist två glada herrar: Antikvärldens Anders Ericsson och antikdeckaren Pontus Silfverstolpe. Ett kul kalas!
Upplagd av Antikmässan kl. 07.57
No comments: