Saturday, February 21, 2009

En titt på Sthlm Furniture Fair och Northern Light Fair

Så har äntligen en av Stockholmsmässans största mässor öppnat. Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair som är världens största mötesplats för Nordisk design. Alla våra hallar fylls med utställare och besökare under 5 dagar. Dom 4 första dagarna är endast för fackbesökare, men på söndagen får alla som är intresserade av möbel- och ljusdesign komma och titta på vad som kommer att finnas i butikerna framåt hösten. Jag tog mig en tur runt på mässorna för att se vad de kreatörer som mässorna bjudit in för att ge inspiration till besökarna gjort.


Jag började i Greenhouse, här har en branschkunnig jury valt ut de unga och oetablerade som ska få visa upp sina produktprototyper i hopp om att möta företag som är intresserade. Här är alltid lika spännande eftersom det är här man ser de produkter som designern själv vill göra utan krav eller önskemål från någon beställare.
Varje år har mässorna en guest of honour och i år var det den holländska designern Ineke Hans. Som guest of honour får man göra en utställningslounge mitt på entrétorget på mässan. Jag gillade verkligen det mycket speciella ljuset i utställningen.


Och det här är andra delen av utställningen
Lotta Agaton, inredningsstylist, fick uppdraget att göra ett personligt butikskoncept. Vad vet man - det är kanske så här alla möbelbutiker kommer att se ut i framtiden...


Det här är ett av hennes skyltfönster


Inne i "butiken"Och nästa skyltfönster. Det som slog mig var att det kunde ha varit ett skyltfönster till en Antikaffär. Här blandades flitigt nytt och gammalt.


Mitt i vimmlet bland alla besökare träffade jag Synnöve Mork, formgivare och inredare tillsammans med Svante Öqvist, chefredaktör för ELLE Interiör. Båda är väldigt involverade i vår publika inredningsmässa, hem 2009, 1-4 oktober. Svante som samarbetspartner och Synnöve gör en trendutställning.


Det här gillade jag! Campsite som består av Anna Irinachos, Johanna Asshoff, Malin Lundmark, Moa Jantze, Lisa Widén och Hanna Brogård fick i år uppdraget att göra årets Designbar.


Dom valde att be utställare skänka produkter, styla om dom och sedan, efter mässan skänka dom till Röda Korset, som kan sälja dom och låta pengarna gå till välgörenhet. En mycket sympatisk idé.


Dessutom blev det en häftig miljö att koppla av i en stund när man gått igenom en del av mässan.


Det här är en bild av vårt pressrum. Det är här all vår press (på den här mässan har vi 1065 representanter från media, varav en stor del är internationell press) bl a får tillgång till pressmaterial som pressreleaser och bilder från utställande företag. Det brukar inte se ut så här mysigt ut. Det är en designer som fått sitt genombrått under 2008, Jens Fager, som gjort detta rum så trevligt. Med lite tyger och något som liknar mycket lätta trädgårdsmöbler känns det nästan som ute fast rummet inte ens har fönster.

No comments: