Wednesday, February 25, 2009

Möte med Antikmässans samarbetspartner SKAF

Närmare 10 gånger per år träffar jag Antikmässans samarbetspartner, Sveriges Konst- & Antikhandlareförenings mässarbetsgrupp, för att göra upp planerna för nästa Antikmässa. I gruppen ingår Jan Ribbhagen och Rickard Thunér. Båda är trogna utställare sedan många år och dessutom är båda experter i SVTs program Antikrundan. I gruppen ingår även Erik Edelstam som sedan juni förra året är föreningens ordförande.
Vi börjar träffas direkt efter avslutad mässa med en uppföljning - vad gick bra, vad gick inte lika bra och vad kan vi göra bättre? För att sedan snabbt börja att planera framåt. Nu i måndags var det dags för ett sista möte innan mässan. Rickard befanns sig i Paris. Men vi klarades oss bra, mycket tidigt nere i källaren hos Kurt Ribbhagen.

Så här avslappnad såg Jan Ribbhagen ut. Det känns tryggt. Allt är klart.
Är man egen företagare i antikvärlden med hela världen som arbetsfält och mån om att inte missa en bra affär så är man alltid nåbar. Det är Erik Edelstam på bilden.

Bakom diskarna hos Jan Ribbhagen på Kurt Ribbhagen AB, Birger Jarlsgatan i Stockholm finns det hur mycket fina saker som helst.


Det här bordet gillade jag. Lättplacerat och snyggt.


Ett mycket praktiskt schatull för sina bestick... eller i alla fall snyggt


Saturday, February 21, 2009

En titt på Sthlm Furniture Fair och Northern Light Fair

Så har äntligen en av Stockholmsmässans största mässor öppnat. Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair som är världens största mötesplats för Nordisk design. Alla våra hallar fylls med utställare och besökare under 5 dagar. Dom 4 första dagarna är endast för fackbesökare, men på söndagen får alla som är intresserade av möbel- och ljusdesign komma och titta på vad som kommer att finnas i butikerna framåt hösten. Jag tog mig en tur runt på mässorna för att se vad de kreatörer som mässorna bjudit in för att ge inspiration till besökarna gjort.


Jag började i Greenhouse, här har en branschkunnig jury valt ut de unga och oetablerade som ska få visa upp sina produktprototyper i hopp om att möta företag som är intresserade. Här är alltid lika spännande eftersom det är här man ser de produkter som designern själv vill göra utan krav eller önskemål från någon beställare.
Varje år har mässorna en guest of honour och i år var det den holländska designern Ineke Hans. Som guest of honour får man göra en utställningslounge mitt på entrétorget på mässan. Jag gillade verkligen det mycket speciella ljuset i utställningen.


Och det här är andra delen av utställningen
Lotta Agaton, inredningsstylist, fick uppdraget att göra ett personligt butikskoncept. Vad vet man - det är kanske så här alla möbelbutiker kommer att se ut i framtiden...


Det här är ett av hennes skyltfönster


Inne i "butiken"



Och nästa skyltfönster. Det som slog mig var att det kunde ha varit ett skyltfönster till en Antikaffär. Här blandades flitigt nytt och gammalt.


Mitt i vimmlet bland alla besökare träffade jag Synnöve Mork, formgivare och inredare tillsammans med Svante Öqvist, chefredaktör för ELLE Interiör. Båda är väldigt involverade i vår publika inredningsmässa, hem 2009, 1-4 oktober. Svante som samarbetspartner och Synnöve gör en trendutställning.


Det här gillade jag! Campsite som består av Anna Irinachos, Johanna Asshoff, Malin Lundmark, Moa Jantze, Lisa Widén och Hanna Brogård fick i år uppdraget att göra årets Designbar.


Dom valde att be utställare skänka produkter, styla om dom och sedan, efter mässan skänka dom till Röda Korset, som kan sälja dom och låta pengarna gå till välgörenhet. En mycket sympatisk idé.


Dessutom blev det en häftig miljö att koppla av i en stund när man gått igenom en del av mässan.


Det här är en bild av vårt pressrum. Det är här all vår press (på den här mässan har vi 1065 representanter från media, varav en stor del är internationell press) bl a får tillgång till pressmaterial som pressreleaser och bilder från utställande företag. Det brukar inte se ut så här mysigt ut. Det är en designer som fått sitt genombrått under 2008, Jens Fager, som gjort detta rum så trevligt. Med lite tyger och något som liknar mycket lätta trädgårdsmöbler känns det nästan som ute fast rummet inte ens har fönster.

Friday, February 20, 2009

Festkväll innan Stockholm Furniture Fair öppnar

På kvällarna före och under mässorna, Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair (Stockholm Design Week), verkar bestå av ett enda jättestort mingel. Flera av mässornas utställare och andra som vi synas i den här branschen bjuder in till tillfälliga eller fasta showrooms på stan och en hel massa folk från hela branschen rör sig mellan de olika tillställningarna. Jag som är ett stort fan av mingel tog mig självklart runt på så många ställen jag hann med. Det här är bilder från tisdagskvällen. Kvällen innan mässorna öppnade på onsdagsmorgonen.

Jag började hos Designgalleriet som visade mattor av Claesson Kovisto Rune. På bilden syns Designgalleriets grundare och ägare Stefan Nilsson tillsammans med Anneli Strömberg från Riksutställningar.
Den här mattan gillade jag bäst. Inspirationen till alla mattorna som visades var Japanska taxibilar. Ni ser likheten på fotot.
Sedan gick färden till Nordiska museet på Djurgården. Här bjöd företaget Bolon på preformence. Smart. Eftersom företaget gör mattor. Nu stirrade man ju på mattorna hela tiden.


På Nordiska museet mötte jag Jimmy Schönning, kreatör och inredare i Äntligen hemma i TV 4 och Charles Murelius.

Tredje stoppet blev hos företaget Offect som öppnade showroom på ny adress vid Norra Bantorget. På Norra Bantorget har det hänt mycket sedan Clarion öppnat sitt senaste hotell The Sign där. På bilden en mycket glad Anders Englund, ägare till Offect.


Uuve Snidare, formgivare och författare var självklart på plats. När jag mötte henne fick jag veta att hon är medlem i Pazyryk som är en förening för alla som gillar orientmattor.


Caroline Heiroth, arkitekt, Satyendra Pakhale, formgivare från Holland (tack Sanna G för namnet) och Nina Jobs, formgivare.


Monica Förster, formgivare och Sanna Gebeyehu, kreatör. Två tjejer som hann mingla trots att de sjäva var inblandade i flera egna event under Stockholm Design Week.

Åsa Karlsson och Anders Johansson är eldsjälarna bakom Nordic Light hotel och Nordic Sea Hotel som har olika event varje kväll under denna vecka.


Att jag hann runt på så många ställen under kvällen var mycket tack vare Adam som var en av chaufförerna i de mycket små nya Toyota bilarna som var official cars under Stockholm Design Week.



Två glada utställare, Niklas Widberg och Joel Kriegholm från företaget Men at Work, mötte jag på väg in till det fjärde minglet. Hotel Birger Jarl var platsen för Check-in som var en plats för formgivare som är på väg att slå igenom.

Här mötte jag Emma Kruuse, Everville, som satte sig i sin formgivna stol. Emma gjorde i höstas en utställning tillsammans med Jon Eliasson, Note Design Studio och inredare i Roomservice, på hem 2008. Viva il Verde hette den. Efter detta åkte jag till Nordic Light Hotel där Caroline Heiroth bjöd in till Swedish Style.

Sunday, February 8, 2009

Trendrapport från Maison & Objet inredningsmässan i Paris

För att få inspiration åker jag gärna till den enorma inredningsmässan Maison & Objet utanför Paris. Mässan arrangeras i januari och september varje år. Här finns verkligen allt inom inredning. Dom har avdelningar för det dukade bordet, barnsaker, textilier, Now (ungt & nytt) m.m. Dessutom bjuder dom på tre stora inspirationsutställningar varje gång. Det är från dom utställningarna jag tänkte visa lite bilder.
Temat på mässan var Antidotes (motgift), vilket kan behövas mot finanskris och den här mörka årstiden.


Den första utställningen - Icono clash - var skapad av Vincent Grégoire för NellyRodi. Härligt klara färger och humor. Jag misstänker nästan att Vincent besökt Antikmässan förra året. För dom av er som också gjorde det kommer säkert ihåg hur en av våra utställningar hade skapats i samarbete med en svensk graffittikonstnär vid namn Finsta. Mer graffitti och lägg gärna märke till hur djurhuvudet (som är gjort helt i textilier) lipar.

Mycket djur och färgglatt.


En annorlunda lampa.


Alla klara färger verkar vara OK.


Ännu mera saker med färg.


Den här pallen är ju helt fantastisk.


Den andra utställningen - Valeur-refuge - skapad av Francois Bernard. Här var det bara lite färg, men desto mer djur och fortfarande med humor. Närbild på det lipande djurhuvudet.


Hundar på kuddar och hundtandat mönster.


Uppstoppade djur fanns också.


Ännu mera hundkuddar.


För alla som inte har egna släktporträtt.


Att lura ögat var också populärt. Detta är en vanlig tapet.


Bokstäver och siffror på olika sätt såg jag en hel del av.


Den gamla Fladdermusen på ett mer metalliskt sätt. Undrar hur skön den är att sitta i?


Den tredje och sista utställningen - Color patch - var skapad av Elizabeth Leriche. Här lektes det för fullt med klara färger och post-it lappar. Hon hade gjort ett mönster på en hel vägg med post-it lappar. Det verkar vara praktiskt när man själv vill vara lite kreativ och tröttnar man är det ju bara att riva ner alla lappar på några minuter. Har tyvärr ingen bild på hennes konstverk, men tavlarn bakom den här soffan var också häftig.



Med det här tyget på stolarna blir alla samma, men ändå unika. Fantastiskt!

Är själv inte så duktig på hantverk, men det såg ut som alla bitarna var stickade och sedan ihopsydda. Den här skulle jag gärna vilja ha hemma.

I år satsade mässan på en ekologisk restaurang. Kul tycker jag samtidigt som jag ställer mig frågan - Varför måste det alltid se ut så här när man pratar ekologisk eller miljövänligt? Kan inte sån här mat serveras på vanliga restauranger?


Lite halm....



Trälådor och gräs...